De Ierse sint & piet bestaan! - Reisverslag uit Dublin, Ierland van Inge Oostende - WaarBenJij.nu De Ierse sint & piet bestaan! - Reisverslag uit Dublin, Ierland van Inge Oostende - WaarBenJij.nu

De Ierse sint & piet bestaan!

Door: Ingipingi

Blijf op de hoogte en volg Inge

11 December 2005 | Ierland, Dublin

Jeetje, mijn laatste bericht is gekomen voordat ik weer naar Nederland vertrek! Aanstaande woensdag ben ik er weer en hoop ik jullie allemaal te zien, want ik heb jullie wel gemist hoor! Op het zelfde moment realiseer ik me ook wat een geweldige ervaring het is om in het buitenland te studeren. Ben zo blij dat, na de kerst in Nederland te hebben gevierd, ik begin januari weer terug ga, voor een nog langere tijd dan ik nu al geweest ben! De nieuwe contacten en vrienden die je in zo'n korte periode al gemaakt hebt, het onafhankelijke leventje, party's wanneer je er zin in hebt, werken voor Prazski, rugby spelen, teveel om op te noemen. Ook het studeren valt me niet tegen. Op zich zijn sommige vakken te vergelijken met Ned. stadsgeografische vakken, maar ik leer natuurlijk ook veel over Dublin, steden in Engeland en Amerika (Ierland is erg op Amerika georiënteerd). De engelse lessen vallen me niet zwaar, alles is goed te volgen, en ik merk wel dat ik echt mijn engels verbeter en dan vooral wat betreft vaktermen.

Waar ik echt super veel zin in heb is vanavond. Nicole, een rugbyvriendinnetje uit Utrecht, komt dan langs tot en met woensdag en neemt dezelfde vlucht weer naar huis! Hoe leuk!? Monika is vrijdag naar Polen weder gekeerd, wat betekent dat Nicole mooi in haar bed kan slapen. Het plan was dat ze gister al zou komen. Ik was er helemaal klaar voor, stond bijna op het punt om naar het vliegveld te gaan, belde ze op dat op het laatste moment Ryanair de vlucht gecancelled had vanwege mist in Nederland! Whaa, ik hoop maar dat alles goed gaat vanavond... Geeft me een goede gelegenheid om eindelijk eens met een toeristische blik de stad te verkennen. Vanavond een drankje in de stad, morgen Dublin in (misschien wel de toeristen hop-on-hop-of bus), dinsdag misschien een dagtripje naar Howth (dat ligt ten noorden van Dublin aan de zee en je schijnt er heel mooi te kunnen wandelen), woensdag misschien de Guinness brouwerij, de laatste cadeautjes kopen, mensen gedag zeggen en dan back home to Soest! Zat dingen om dus nog te doen!

Wisten jullie trouwens dat Sinterklaas me hier niet is vergeten? De pieten trouwens wel, die vonden het niet de moeite om naar Ierland te komen, vandaar dat ik de pietenrol maar op me heb genomen, haha. Alle gekheid op een stokje, er zit wel een kern van waarheid in. Het nederlandse taal departement hier in Trinity heeft ongeveer 14 Ierse studenten die Nederlands studeren, waar ze een sinterklaasparty voor hadden georganiseerd. Een Nederlandse jongen (Chis) hadden ze als sinterklaas gevraagd en ik mocht zwarte piet spelen. Vond het wel grappig, had altijd in Nederland al eens zwarte piet willen zijn, ben ik het hier!!! Het enige minpuntje was, dat ze geen echt zwarte pietenpak uit Nederland hadden... Sinterklaas zag er wel op en top uit, maar het pietenpak kon niet meer mee ofzo. Dus, de alternatieve piet was geboren. Ik had een of ander felgeel wielertruitje aan en een trainingsbroek. Lekkere goede eerste indruk kregen die Ieren zo van zwarte piet... Chris had zijn rode boek mee en vertelde wat geheimpjes over de studenten, die ik dan naar voren haalde waarna er cadeautjes werden uitgedeeld. Wel een heel grappig tafereel. Erna een drankje in de kroeg, waarbij men je toch enigzins raar aan kijkt. Een blond meisje met een roetzwart gezicht, is this a joke? Thuis een uur onder de douche gestaan... Sinterklaas in Ierland zal ik nooit vergeten!

De party's en het late naar bed gaan, heeft me denk ik een beetje opgeslokt. Afgelopen vrijdag was trouwens wel heel leuk. Monika was die dag naar huis gegaan en 's avonds hadden we zelf een Trinity Hall feestje georganiseerd. Ditmaal niet bij ons in de woonkamer (zie bericht 7 nov. 'Errug kort huisfeestje' voor nare herinneringen), maar in Oldham house. Dit is een oud huis midden op Trinity Hall, waar je naar toe kan om spelletjes te spelen, sportief te zijn in de gym, muzikaal te doen, films te kijken etc. en de ruimte wordt dus ook gebruikt voor feestjes op openbaar terrein. Nou, we hadden me daar een feest, wel tot 23.30 uur...! Jaja, on the spot op dit tijdstip werden de lichten aangedaan en de muziek gestopt. Alleen ditmaal geen gefreakte warden die het geheel de vorige keer wat minder pleasant maakte. Trinity Hall en de vele regeltjes, blleeeeh! Dus wij naar de plaatselijke danstent in onze buurt (Rathmines) waar we het feestje zich voortzette. Gevolg is dat ik nu hier met keel-, oor-, en hoofdpijn zit...

Nog een leuk detail is dat morgen een speciale rugbytraining is. Nicole is er dan ook, maar aangezien zij ook rugby speelt, neem ik haar gezellig mee! Onze trainer had namelijk een prijs gewonnen en dit aan ons, alles damesteam gegeven. Alle meisjes freakte bijna toen ze hoorden dat Dennis Hickie ons morgen komt trainen. Ja, dit is een grote naam hoor in de rugbywereld! Eerlijk gezegd, zei het mij ook niets, dit wees gerust als er bij jullie ook geen belletje ging rinkelen. Hij is een winger in het Ierse nationale team. Helaas na hem gegoogled te hebben, toch niet zo good looking als sommige andere rugbyers (check the All Blacks, yum!).

Ok, ik ga afsluiten met een typisch Iers gesprekje. Je zal het niet in de Trinity college banken horen, maar meer tijdens een avondje Prazski bier promoten in een off license shop. Sommige woorden en zinnen zoals 'grant' en 'thanks a million' worden als echte Ier echt 100 keer per dag uitgesproken. Om eerlijk te zijn komt het bij mij nog niet helemaal natuurlijk m'n mond uit... Hieronder dus twee vrienden en ikke.

> Hi mate, nice to see you, how are you?
>>I'm grant, how are you?
> Yeah, grant! thanks a million!
>>What are you up to?
> Oh, tonight mate, there's this big party, really good crack, everybody will be locked!
>>Great stuff, but bullocks I can't make it tonight!
> That fucking shits, mate!
>>Have some beer, this lovely girl is giving free samples!
>>> Ikke: It's Check lager, brewed in Prague, new import in Ireland, 6 cans for €7! Check it out! .... It's nice, isn't it?
>>Yeah, it's not too bad!
> What, It's fucking lovely!
Can I have 12 of them? Thanks a million!
Anyway, mate, I'm off, see you around!
>>See ya!
>>> Ikke (na 10 sec. bedenktijd, haha): Thanks a million! See ya guys!

Verder noem je minder mooie (lelijke)mensen, mingers en mensen uit het noorden van Dublin (northside of the city, meestal lagere milieu's) wankers. Meer kan ik even niet bedenken. Zal zoiets eind volgend jaar nog een keer doen en dan zal mijn Ierse woordenschat vast uitgebreid zijn!

Oké, tot gauw lieve mensen! Ik ga me klaar maken voor Nicole's komst, jipie!

Veel liefs van Inge

• 11 December 2005 - 17:20

Marian:

Nice story, mate! Leuk je gauw te zien. Heb je je haar weer vuurrood 'as typical irish girl'. Herinner je je die ierse vrouw nog, Karen? Jij sprak haar toen in het zwembad toen je bij mij was. Zij vroeg naar je en zend je haar hartelijke groetjes.
    Xee ya

• 15 December 2005 - 10:35

Inge:

Leuk, die zoekfunctie op waarbenjij.nu. Dan kom je opeens een naamgenoot tegen die, net als ik, ook in Dublin studeert en woont (maar dan eigenlijk stiekem in Maynooth..). Leuk dat ierse gesprekje ook. Heel herkenbaar! Veel plezier verder, Dublin is geweldig he! Liefs, Inge.