Schizofrene Prazske biertjes
Door: Ingipingi
Blijf op de hoogte en volg Inge
26 Oktober 2005 | Ierland, Dublin
Hoe ist in den lage landen? Hier in Dublin goed! Vanochtend regenachtig (dus ik met m'n poncho op de fiets), maar nu schijnt de zon weer super lekker! Het weer is hier echt heel wisselvallig en je kan op 1 dag echt alle vier de seizoenen meemaken. De Ieren lopen er desondanks altijd in een zomerse outfit bij. Jij met muts en winterjas, zij in een T-shirtje, maffe mensen...!
Afgelopen donderdag heb ik voor het eerst gewerkt, whoehoe! Wel een goed gevoel. Je wilt niet weten hoe veel het leven hier kost en dat er dan weer iets binnen komt is erg lekker (€10 per uur!). Ik werk als Pražské bier promootster op de vrijdag en zaterdagavond. Het uiteindelijke doel is zoveel mogelijk van die blikjes troep te verkopen. Het kost €7 voor 6 blikjes, wat erg weinig is in Ierland. (Ter vergelijking: een pint, wel 0.5 liter, kost in een kroeg €5). Alleen Dutch Gold is in een shop goedkoper. Kennen jullie dat? Nederlands dus, maar ik had er nog nooit van gehoord. Wordt hier wel super veel gedronken samen met Budweiser en Guinness natuurlijk. Dat Pražské bier is een Tsjechische lager dat ze hier sinds kort proberen te verkopen. Ik sta dan in een off license shop (soort slijterij, die tot laat 's avonds open is), waar ik met kleine glaasjes het bier laat proeven, waarna ik de klant (lees: dronken vieze Ieren, brrrrr!!) probeer over te halen het te kopen. Donderdag mocht ik samen met Monika (roommate) in een wijk in het noorden van Dublin werken. Dit is niet gebruikelijk, normaal doe je het alleen, maar de wijk ligt in het uiterste noorden (Coolock) en staat nogal bekend dat het niet al te veilig is. In de shop en shoppingcentre zei de baas is alles goed en veilig, maar kom je erbuiten laat op een avond dan ben je je leven niet veilig. Nou, dit laatste geloof ik wel, maar heb er niet zoveel van gemerkt. Het was wel een buurt met lager niveau mensen als je ze zo zag, super veel (dikke) kinderen die allemaal met papa en mama bij de McDonalds zaten, maar het zag er niet gevaarlijk uit en heb me het al helemaal niet gevoeld. Het werken is eigenlijk best leuk, vooral zo met z'n 2en. Best veel verkocht en hoe meer dronken de mannen zijn, hoe makkelijker het is om het bier te verkopen (na 5 samples, wat geklets en gelach, doen ze veel voor je... en wat ik al wel niet voor gratis bier doe... dan is dit er niets vergeleken bij, hè Paul;)?)
Verder hebben we nog Claire bij ons in huis...die niet helemaal goed snik is. Ze is 21, uit Dublin, en wil een borstvergroting en facelift omdat ze meent dat ze vroeger mooi en populair was en nu dus niet meer… Ja, je maakt wat mee, met zoveel mensen. Inmiddels zijn gister haar ouders langs geweest om haar spullen op te halen en is ze definitief bij ons het huis uit. Contact gestoord, depressief, super weinig zelfvertrouwen, schizofreen; volgens mij is ze het allemaal. Een gesprek voeren deed ze niet. Soms kwam er al mompelend een vraag of zin uit als: “Have you have ever been followed by ghosts from the past?”, of “I don’t like people with big attitudes. If you’re pretty, you can be mean to people, but if you’re not you always have to be nice to people”. Monica vond ze maar ‘nasty’; super lieve meid! Ook was zomaar ineens haar douchedeur open en vroeg ze zich af of wij haar kamer waren binnen gegaan en haar douchedeur hadden open gemaakt, wazig hoor… Nu een paar dagen geleden kwam de warden (de toezichthouder van het complex) langs. Na wat wazige vragen of we mensen te slapen hadden gehad en wat er mis was in ons appartement, kwam het erop neer dat ze wel bezorgd waren over Claire’s toestand. Ze zou voor een paar dagen naar huis gaan en nu komt ze dus nooit meer terug. Het hele Claire gedoe wekt wel medelijden op, maar eigenlijk denk ik alleen maar: dag Claire, tot nooit!
Oh ja, afgelopen donderdag ben ik super Nederlands naar Blof geweest (Joan, jaloers?)! 1,2,3,4,5,6,7, 50, 100………pfff het aantal Nederlanders in de zaal was niet te tellen! Echt geweldig om in mijn eigen moedertaaltje keihard mee te blèren. Toch waren er ook nog wel wat Ieren te bekennen. Wat doen die moederziel alleen nu toch bij een Blof concert (waar Pascal nog wel wat in het engels probeerde te vertalen, maar gelukkig het zingen toch echt in het Nederlands hield)?? De Ieren die ik te spreken kreeg waren meegenomen door hun Nederlandse collega’s van de Rabobank. Ze vonden het leuk, zeiden ze…
Oké, zo meteen weer les en van het weekend, van vrijdag tot en met maandag, ga ik 4 dagen op klimtrip naar de provincie Clare in het westen van Ierland. We gaan rotsen beklimmen (lijkt me logisch bij een klimtrip), wandelen, met 5 mensen in een caravan slapen (gelukkig geen tenten), eten, drinken, hangen… heb er zin in!
Tot daarna! Liefs Inge
26 Oktober 2005 - 14:03
Marian:
Hee Ingepinge. Klinkt echt leuk; bier, dronken kerels en wilde wieven. Bij jou lijkt het wel de hele week nachtdienst op een zaterdagavond in de binnenstad. Echt leuk.
Hier is ook alles goed. Net terug uit zonnig Kreta. Heel erg gerelaxed( jij noemt het vast chillen). Alleen het vliegen was afzien voor de kids. Afgelopen zondagnacht landde wij pas om 0l.l5 uur op Schiphol. Het gevolg was pas om 04.00 uur thuis.
Verder geen nieuws.
Xieje -
26 Oktober 2005 - 14:05
Marian:
Ik ben snel he met mijn reactie. Ik kijk ff naar het tijdstip van jouw verhaal en dat scheelt niet veel he? Volgens mij zit je weer ergens in een bieb te vervelen ofzo? -
26 Oktober 2005 - 15:49
Tamar:
Hey Inge!! Wat een ontzettend coole verhalen zeg, ik ben jaloers!! Wel zelf net terug uit Turkije dus ik mag niet klagen, maar dit is toch echt een heerlijk leventje zo :). Van hoeveel clubs ben je nou lid dan? Rugby, klimmen, fotograferen, ging je nou ook nog roeien?
Anyways, sorry dat ik nu pas wat van me laat horen, zal je snel is uitgebreid mailen! Hele dikke kus en veel plezier met je klimtocht!! Kus -
26 Oktober 2005 - 19:11
Jorg:
Hé zussie!
Goed bezig! Je verdient nu bijna meer dan ik ;) Goed om te lezen dat ook daar alles zn gangetje gaat en dat je je prima vermaakt. Die Claire lijkt me trouwens wel een wazig figuur, ben blij voor je dat ze weg is. Hoe zit het eigenlijk met de studie? Heb je al tentamens gehad ofzo? Hier gaat alles zn gangetje en het bier smaakt hier thuis ook nog altijd goed. X Jorg -
26 Oktober 2005 - 19:49
Mara:
Okok, het is echt super lang geleden, maar ik neem aan dat je er geen bezwaar tegen hebt dat ik mee lees met wat je daar allemaal meemaakt!!Humor!
x -
26 Oktober 2005 - 21:17
Henk:
Hey Ing, Lachen!!! Lijkt me een supermooie tijd ;-) geniet ervan en ik hoor wel weer wanneer er zich nieuwe gebeurtenissen voordoen. Kus, Henk -
27 Oktober 2005 - 16:40
Marike:
Hoi lief nichtje.Goed om te horen dat het goed met je gaat.Dat verdiend nog aardig,zeg om bier te promoten.Heb je dat baantje via Monica gekregen?Wat doet je kamergenootje eigenlijk in Dublin?Ze komt toch van oorsprong uit Polen?Leuk hoor, om zo te volgen hoe je leven er in Dublin uit ziet!Hier hebben we momenteel herfstvakantie en zijn net terug van een dagje Haarlem.Lieve Inge de groetjes van ons allemaal in Den Helder -
04 November 2005 - 17:16
Inge:
Bedankt voor alle leuke reacties, blijft leuk om wat van jullie te horen!
tante 1: zat wel in de bieb maar zit me hier nooooit te vervelen hoor. Heb het drukker met school dan in Utrecht! Super lekker dat jullie in Kreta waren zeg. Ik ben jaloers op elk zonnestraaltje aangezien we er hier maar bar weinig hebben...
Tampie: Je was toch met AEGEE naar Turkie? cool zeg! Ben idd ook lid geworden van de roeivereniging maar heb besloten dat maar niet te doen, werd een beetje veel :)
Jorg: kom je volgende week nou :)? Tentamens heb ik trouwens, behalve 1, allemaal aan het eind van het jaar.
Mara!! Super leuk een reactie van jou te lezen! Hoe is het met je? Ik heb je Azieverhalen van de zomer gevolgd alleen die waren heel wat spannender dan die van mij nu...!
tante 2: het bierpromootbaantje heb ik idd van Monika. Zij is hier ook om te studeren, net als mij voor een jaar en komt idd uit Polen (Warschau). -
05 November 2005 - 18:20
Joanneke:
JAA, Ing, zeker jaloers, dat je bij Bløf was!!! Had ook wel gewild! Leuk om je verhalen te lezen uit Ierland, klinkt allemaal superleuk! Veel plezier en geniet ervan! Tot snel mails